ГоловнаЕкономікаФінанси

Світова економіка боїться українсько-російського протистояння

Неоголошена війна між Україною та Росією добряче налякала провідних економістів планети. В останньому, датованому 8-м квітня випуску Світового економічного прогнозу, що його регулярно публікує Міжнародний валютний фонд (МВФ), прогноз щодо зростання світової економіки в 2014 р. знижено з 3.7% до 3.6% . Прогноз на 2015 р. залишено без змін - 3.9%.

Фото: EPA/UPG

Геополітичні ризики, пов'язані з ситуацією в Україні, аналітики фонду винесли окремим пунктом - тут згадано і можливе зменшення обсягів регіональної торгівлі, і негативний вплив на глобальні фінансові ринки, і наслідки введення більш жорстких економічних санкцій проти Росії.

Щоправда, не лише україно-російське протистояння, викликане анексією Криму й сепаратизмом на сході України, винне в погіршенні прогнозу розвитку глобальної економіки. Загроза наднизької інфляції в розвинутих економіках, а також передбачуваний відплив капіталу з ринків країн, що розвиваються, через заплановане завершення програми кількісного пом'якшення в США - ось фактори додаткового тиску на поступ економіки планети.

"Ситуація в Україні в разі невдалого вирішення може розповсюдитись і мати широкі наслідки", - підкреслила голова МВФ Крістін Лагард під час своєї промови 2 квітня у Вашингтоні. Послаблення напруги "вимагає не лише гарних рішень, але гарних політичних рішень. І перше, і друге є критично важливим, щоб глобальна економіка могла перемкнути передачу й рухатись з більш високою швидкістю".

Джон Липський, колишній перший заступник голови МВФ, у своєму інтерв'ю для телеканалу Bloomberg за 28 березня зазначив, що нестабільна ситуація в Україні може призвести до проблем з постачанням російського газу до Європейського Союзу. Все це матиме серйозний вплив на грошові потоки.

Цікаво, що МВФ повністю відмовився прогнозувати розвиток української економіки в 2014-2015 рр. через кризу, що продовжується. Щоправда, додатковою причиною для такої відмови міг стати той факт, що Україна очікує від МВФ ухвалення фінального рішення щодо надання пакету фінансової допомоги, розмір якої може сягнути 18 мільярдів доларів й стати ключем до отримання загалом 27 мільярдів доларів протягом двох років у якості підтримки від західних країн. Якби фонд опублікував конкретний прогноз щодо України, в ньому б читалося рішення щодо надання такого пакету допомоги, котре б, у свою чергу, викликало бурхливу реакцію фінансових ринків. Вочевидь МВФ не хотів давати ринкам можливість прочитати в цифрах рішення щодо України - та й саме рішення, цілком можливо, ще остаточно не прийнято.

7 березня Арсеній Яценюк зустрівся з Директором Європейського департаменту МВФ Реза Могадам
Фото: www.kmu.gov.ua
7 березня Арсеній Яценюк зустрівся з Директором Європейського департаменту МВФ Реза Могадам

Фінансові аналітики дуже уважно слідкували за подіями в Україні протягом останніх чотирьох місяців - курс національної валюти та дохідності боргових паперів пройшли через процес неабияких пертурбацій, викликаних політичною невизначеністю.

Інвестори, чиї економічні інтереси прикуті до ринків, котрі розвиваються, були змушені приймати складні рішення, зважаючи на те, як Євромайдан поступово трансформувався у протистояння з Росією через Крим. Західні демократії відверто засуджують російську політику щодо України, загрожуючи їй економічними санкціями, які можуть мати дуже важкі наслідки для фінансового стану Росії.

МВФ погіршив прогноз економічного зростання Росії в 2014 р. з 1.9% до 1.3%, у 2015-му - з 2.5% до 2.3%. Відтік капіталу з російської економіки може скласти близько 100 мільярдів доларів цього року - і це прогноз, озвучений Андрієм Бєлоусовим, помічником президента Володимира Путіна, який має всі причини оприлюднювати найбільш оптимістичний варіант розвитку подій. Прогнози Світового банку менш втішні - його фахівці передбачають відтік капіталу з Росії на рівні 150 мільярдів доларів. Очікується, що утримувачі російських акцій масово позбуватимуться цих паперів.

Націоналізація українських активів невизнаним кримським урядом ще більше посилює відчуття незахищеності в інвесторів, котрі хотіли б "припаркувати" свій капітал на ринках, які розвиваються. Ситуація в Таїланді не надто схожа на українську, але ця країна також опинилася перед ризиком втрати територіальної цілісності. Тамтешні протести проти корумпованого уряду теж призвели до кровопролиття. І після того, як інвестори побачили порушення багатосторонніх угод в Криму, в них є всі причини припускати, що те саме станеться у Таїланді. Тому коли Таїланд зіштовхнеться з відтоком капіталу, не треба вважати, що українська криза до цього жодним чином не причетна.

Біржа у Банкгоку
Фото: EPA/UPG
Біржа у Банкгоку

MSCI - започаткований американським банком Morgan Stanley індекс ринків, що розвиваються - протягом останнього часу знаходився біля дворічних мінімумів. Геополітична напруга змушує інвесторів виводити капітал з цих ринків і розміщувати його в розвинутих економіках, отримуючи менші дохідності, але міцніші гарантії.

Україні загрожує стати для світових ринків Сирією №2 (щоправда, провина тут радше на територіальних зазіханнях Росії). Хто слідкував за світовими фондовими ринками протягом останніх трьох років, той пам'ятає, скільки волатильності на ринках викликала громадянська війна у Сирії. Чергова сутичка урядових військ з повстанцями, чергове відкриття фактів використання хімічної зброї викликали у інвесторів шалений песимізм й ринки падали. Чергові сподівання на мирне завершення конфлікту й новини про проведення чергового раунду переговорів надихали інвесторів на оптимізм.

Серед авторів аналітичних записок щодо фондових ринків саме Сирія стала найпопулярнішим способом пояснити незрозумілі на перший погляд рухи котирувань. До Сирії роль каталізатора динаміки фондових ринків виконувала Греція з її борговою кризою. Тепер така невтішна роль випала Україні.

Іван ВерстюкІван Верстюк, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram