ГоловнаЕкономікаФінанси

Акції Ощадбанку й Укрексімбанку пропонують продати на біржі

Експерти вважають, що в Україні забагато держбанків

Акції Ощадбанку й Укрексімбанку пропонують продати на біржі
Фото: Андрей Степаненко

Інвестиційна компанія SP Advisors пропонує провести первинне публічне розміщення (IPO) 25% акцій державних Ощадбанку та Укрексімбанку на фондових біржах в рамках реформування банківського сектору.

"Це забезпечить відкритість і прозорість їхньої комерційної діяльності, сприятиме поступовій відмові від функцій обслуговування державних підприємств, а також фінансуванню державного бюджету на неринкових умовах. Продаж пакетів акцій міноритарним інвесторам також дозволить посилити контроль за капіталом банків та значно ускладнить збільшення статутного фонду банків для цілей, не пов'язаних зі здійсненням їх основної діяльності", - йдеться в повідомленні прес-служби SP Advisors.

Інші державні банки - Укргазбанк, "Київ", "Родовід", УБРР - пропонується або продати, або ліквідувати.

Окрім того, компанія рекомендує провести переговори з найбільшими європейськими банківськими групами про їх роботу в Україні. "За 2009-2013 роки понад десять європейських банківських груп продали свої дочірні банки в Україні, ще щонайменше три банківські групи активно шукають можливості виходу зі своїх інвестицій в українську економіку", - сказано в повідомленні.

Основна причина того, що іноземні банки йдуть з України, - високі макроекономічні ризики і практично повна відсутність гарантій захисту прав власності.

Нагадаємо, на LB.ua повідомляли, які держбанки потрібні Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram