ГоловнаЕкономікаФінанси

До Криму збираються ще два російські банки

Великі установи не ризикують відкривати відділення на спірній території

До Криму збираються ще два російські банки
Фото: EPA/UPG

У Криму та Севастополі найближчим часом можуть з'явитися кілька нових російських банків, серед яких Крайинвестбанк і Генбанк.

Генбанк планує відкрити 25 офісів. "Ми уклали договори оренди на ті офіси, які залишили в Криму українські банки, їх співробітники (близько 200 осіб) також перейшли на роботу до нас", - заявив "Коммерсанту" перший заступник голови правління Сергій Мохов.

За даними на сайті Генбанка, його акціонерами є 15 фізосіб з частками менш ніж 20%. Це невеликий, навіть за українськими, мірками банк, його активи не перевищують 9 млрд рублів (менш ніж 3 млрд гривень).

Іншим банком, який може почати роботу в Криму, є Крайинвестбанк. За даними джерел "Известий", першу філію він відкриє в четвер у Сімферополі або Феодосії.

Крайинвестбанк - серйозніша установа, він входить до другої сотні російських банків за активами (37 млрд рублів, або 12 млрд гривень). В Україні такі банки, як Крайинвестбанк, вважають великими. Головний акціонер банку - регіональна влада Краснодарського краю Росії.

Нагадаємо, поки що почати бізнес у Криму ризикнув тільки один банк Росії - Российский национальный коммерческий банк, власником якого де-факто є кримська влада.

Великі установи не поспішають відкривати свої відділення в Криму через можливість зіткнутися з міжнародними санкціями, бо ні Україна, ні Захід не визнають Крим територією РФ. Тому інші російські банки, навіть ті, що входять до великих банківських груп (Сбербанк, ВТБ, Альфа-Банк), продовжують працювати в Криму через українських "дочок", що мають ліцензії Нацбанку України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram