ГоловнаЕкономікаБізнес

Співвласник "ВКонтакте" подав до суду на Дурова (оновлено)

Акціонери найбільшої російської соцмережі судяться через Telegram

Співвласник "ВКонтакте" подав до суду на Дурова (оновлено)
Фото: kontaktis.ru

Один з акціонерів "ВКонтакте"  - фонд UCP (контролює 48% компанії) - подав до суду на гендиректора соцмережі Павла Дурова й іншого акціонера - Mail.ru Group (52%) - через інтернет-месенджер Telegram.

Як пише ИТАР-ТАСС, цю програму Дуров, гендиректор "ВКонтакте", запустив улітку 2013 року як особистий проект. Брат Дурова, Микола, теж брав участь у розробці Telegram, хоча офіційно працював технічним директором "ВКонтакте".

UCP вважає, що Дуров скористався своїм службовими повноваженнями і сам став власником Telegram замість того, щоб запустити проект в рамках "ВКонтакте". На цій підставі UCP вимагає визнати права соцмережі на Telegram.

У відповідь на позов UCP компанія Bullion Development, що належить Mail.ru Group, подала до суду на компанії Blesmir Developments Limited і Palagon Limited, підконтрольні фонду, і його президента Іллю Щербовича.

Претензії Mail.ru стосуються купівлі фондом UCP акцій соціальної мережі у квітні 2013 року.

"Минулого тижня в арбітраж було подано позов, в разі успіху якого 48% незаконно проданих акцій "ВКонтакте" - згідно з усіма письмовими та усними домовленостями - будуть запропоновані наявним на той момент акціонерам за ціною продажу. Зокрема, засновник "ВКонтакте" в разі успішного результату позову отримає можливість повернутися до складу директорів і співвласників компанії", - прокоментував позов Дуров.

Нагадаємо, United Capital Partners став акціонером "ВКонтакте" навесні 2013 року, викупивши частки у співзасновників соцмережі В'ячеслава Мірілашвілі і Лева Левієва (40% і 8% відповідно). Відносини між фондом і Дуровим не склалися.

Наприклад, у жовтні 2013 року Дуров звинуватив UCP у тиску на нього особисто і співробітників "ВКонтакте". У відповідь у фонді сказали, що й у них назбиралося питань до Дурова. Зокрема, його звинуватили в "непояснених особистих витратах коштом компанії", "відносинах ВК з компаніями, афілійованими з Дуровим" і запуску месенджера Telegram як окремого бізнесу.

1 квітня Дуров подав у відставку через UCP, проте через пару днів переглянув це рішення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram