ГоловнаЕкономікаДержава

Рейтинг України знизили до рівня Кіпру та Греції

Moody's назвав три головні ризики для української економіки

Рейтинг України знизили до рівня Кіпру та Греції
Фото: i-g-t.org

Рейтингове агентство Moody's знизило суверенний рейтинг України з Саа2 до Саа3. Це вкрай низький рівень, який свідчить про надзвичайно високі кредитні ризики. Серед усіх клієнтів Moody's, окрім України, рейтинг Саа3 присвоєно тільки Греції, Кіпру та Ямайці.

При цьому агентство зазначає, що прогноз рейтингу залишається негативним. Це ознака того, що існує можливість подальшого зниження рейтингу.

Своє рішення знизити рейтинг Moody's пояснює трьома основними факторами: ескалацією політичної кризи (з урахуванням зміни влади в країні й анексії Криму Росією); погіршенням позицій України з точки зору зовнішньої ліквідності (з урахуванням скорочення золотовалютних резервів НБУ, припинення фінансової підтримки з боку Росії, підвищення цін на імпортований газ); погіршенням макроекономічних показників України.

Moody's очікує збереження внутрішньополітичних ризиків в Україні на високому рівні з урахуванням президентських виборів, які мають відбутися у травні, і можливих дострокових парламентських виборів пізніше 2014 року. Також є значний ризик подальшої дестабілізації в східних і південних регіонах України.

Рейтингове агентство допускає, що ВВП України 2014 року може знизитися на 5-10%.

Ризики валютної кризи стримуються домовленостями між Україною та Міжнародним валютним фондом про надання кредитних коштів в обсязі 14-18 млрд доларів, проте порушення Україною умов МВФ може призвести до ненадходження цих фінансових ресурсів, йдеться в повідомленні агентства.

Нагадаємо, українська влада очікує, що ВВП України цього року скоротиться на 3%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram