ГоловнаЕкономікаБізнес

Продан хоче побудувати газопровід до Польщі

Міністр назвав три напрямки диверсифікації газових поставок

Продан хоче побудувати газопровід до Польщі
Фото: EPA/UPG

Україна хоче побудувати новий газопровід до Польщі. Про це заявив міністр енергетики Юрій Продан, розповідаючи, як він збирається диверсифікувати поставки газу в Україну.

Зокрема, він підтвердив, що Україна продовжить будувати LNG-термінал під Одесою для імпорту зрідженого газу. Окрім того, заявив, що будуть відновлені реверсні поставки газу з Польщі та Угорщини, а в перспективі почнеться імпорт і через Словаччину з Румунією.

"Існує і третій напрямок - варіант будівництва інтерконектора завдожки до 250 кілометрів від газопроводу Іванцевичі - Долина в систему магістральних газопроводів Польщі, який не містить жодних технічних, логістичних та політичних ризиків", - заявив він "Урядовому кур'єру".

На початку березня газовий експерт Леонід Уніговський в газеті "Дзеркало тижня" написав, що незавантажена зараз система газопроводів між білоруським містом Івацевичі та українською Долиною була розрахована на транспортування до 30 млрд кубометрів на рік.

Якщо побудувати від цієї труби інтерконектор до польської ГТС, можна буде почати повномасштабний імпорт європейського газу з Польщі. За його оцінками, орієнтовна вартість такого проекту становить $630-800 млн, терміни будівництва - два-три роки.

Нагадаємо, що Росія з квітня підвищила ціну на газ для України до $485. З урахуванням того, що Україна стільки платити не збирається (за словами того самого Продана), це загрожує повномасштабною "газовою війною".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram