ГоловнаЕкономікаБізнес

Bloomberg: головна проблема української економіки - хабарі

Порівняно з Україною навіть російські чиновники здаються чесними

Bloomberg: головна проблема української економіки - хабарі
Фото: www.4bloka.com

Основними причинами економічного відставання України є хабарництво і "некомпетентне" управління. Про це пише Bloomberg з посиланням на міжнародних експертів.

Агентство нагадує, що, незважаючи на те, що майже половина українців хочуть купувати товари Ikea, компанія так і не змогла потрапити на український ринок, тому що відмовлялася платити хабарі. Порівняно з Україною навіть корумповані російські чиновники здаються "біліше за сніг", пише агентство.

Торік міжнародна правозахисна організація Transparency International визнала Україну лідером з корупції в Європі.

Все це разом з поганим вищим керівництвом призвело до того, що навіть авторитарна Білорусь, не кажучи вже про бідні за мірками ЄС Болгарію та Румунію, вдвічі багатші за Україну.

Втім, опитані Bloomberg експерти вважають, що надія у України є. Якщо нове керівництво все зробить правильно, то зростання ВВП країни може сягнути 5% за рахунок інвестицій у такі галузі, як сільське господарство і високі технології. На території України зосереджені одні з найбільш родючих ґрунтів, що робить її одним з найбільших виробників олії та кукурудзи і шостим за величиною експортером пшениці. Україна входить до топ-10 металургійних виробників і є великим постачальником зброї.

Головне - виправити інвестиційний клімат, зазначає агентство.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram