ГоловнаЕкономікаБізнес

Виробники сонячних батарей просять Кабмін обговорити з ними зміну "зеленого" ​​тарифу

Інвестори тимчасово "заморожують" усі проекти у сфері сонячної енергетики

Виробники сонячних батарей просять Кабмін обговорити з ними зміну "зеленого" ​​тарифу
Фото: rencentre.com

Кабінет Міністрів України на початку березня ініціював перегляд "зеленого" тарифу для сонячних електростанцій до рівня тарифу на електроенергію, яку виробляють за допомогою вітру. Унаслідок такої політики Мінпаливенерго інвестори вже ухвалили рішення "заморозити" всі проекти у сфері сонячної енергетики до моменту прийняття остаточного рішення про розмір "зеленого" тарифу в Україні.

Про це під час прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" заявив Олександр Юденко, директор департаменту сонячної енергетики ПАТ "Квазар", одного з найбільших виробників обладнання для сонячних електростанцій (СЕС).

"Європейські інвестори готові вкладати кошти в розвиток альтернативної енергетики в Україні і закуповувати українське устаткування з урахуванням вимоги про "місцеву" складову (30% - з 1 січня 2014 р. - Ред). Наше обладнання не гірше за європейське чи китайське. Але всі інвестори запитують, що буде з галуззю далі. І поки немає жодних гарантій збереження "зеленого" тарифу, всі проекти "заморожені", - зазначив експерт, додавши, що кілька інвесторів з Італії, Німеччини, США вже вклали кошти в розробку проектів будівництва великих сонячних електростанцій, але очікують рішення уряду.

При цьому експерт наголосив, що прийняття 1999 року Закону "Про електроенергетику" дозволило розвивати сонячну генерацію в Україні, створити робочі місця і забезпечити замовленнями українські підприємства, які працюють у сфері фотовольтаїки, а також проектні інститути. Сьогодні Україна має практично замкнутий цикл виробництва обладнання для фотовольтаїки, крім інвекторів. Плюс у виробництві обладнання для СЕС беруть участь суміжні галузі (виробництво скла, профілів, кабельної продукції, трансформаторів, надання будівельно-монтажних робіт), зазначив Юденко.

"У всіх країнах існує підтримка виробників обладнання для альтернативної енергетики. Програма розвитку альтернативної енергетики в Німеччині передбачала початкове кредитування банками цієї програми під найнижчий відсоток. В Україні всі проекти здійснюють коштом власних і залучених коштів компаній під високий відсоток. І термін окупності проектів у сонячній енергетиці з чинним тарифом і вартістю українського обладнання становить 7 років", - заявив фахівець.

При цьому він закликав уряд обговорити пропоновані новації з професіоналами в цій сфері, а не виправдовувати зниження "зеленого" тарифу "революційною доцільністю". "Не можна створювати прецедент. Або держава виконує гарантії, або ні", - резюмував він.

Наостанок він також додав, що більшість енергоблоків атомних електростанцій в Україні практично вичерпали свій ресурс, і ці потужності необхідно компенсувати в міру виведення АЕС з експлуатації, зокрема завдяки електроенергії з поновлюваних джерел.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів розробив проект закону "Про внесення змін до Закону України "Про електроенергетику", яким передбачено, зокрема, зниження тарифу сонячної енергії до рівня вітрової.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram