ГоловнаЕкономікаБізнес

Запуск супутника зв'язку "Либідь" відклали через анексію Криму

Україна залишилася без центру управління космічними апаратами

Запуск супутника зв'язку "Либідь" відклали через анексію Криму
Фото: nkau.gov.ua

Запуск першого українського супутника зв'язку "Либідь", який був намічений на третю декаду квітня, відкладений на літо.

Про це пише "Интерфакс-Украина" з посиланням на джерело в ракетно-космічній галузі.

"Враховуючи, що підготовка наземної інфраструктури станції управління супутником велася в Національному центрі управління та випробування космічних засобів у Євпаторії, в даний час відпрацьовується питання перенесення наземної станції управління супутником в інший пункт. В якості одного з можливих варіантів на даний момент розглядаються Дунаївці (Хмельницька область ). Наказом космічного відомства співробітники центру вже переведені з АРК на материк ", - розповів він.

Наземна інфраструктура центру, в тому числі радіотелескоп "Квант-Д", залишилися у фактичній власності Росії.

"Позиція уряду відносно залишеної на анексованій території держвласності озвучена раніше: Україна має намір використовувати загальноприйняті в міжнародній практиці симетричні заходи, включаючи арешт російської держвласності за кордоном", - нагадало джерело.

Нагадаємо, роботи зі створення "Либіді" ведуться з початку 1990-х років, в проект неодноразово вносилися зміни, а терміни запуску переносилися. Реалізація проекту активізувалася в 2009 році, коли Кабінет Міністрів залучив для фінансування будівництва супутника кредит Канадського експортного агентства на суму $ 254, 6 млн під держгарантії.

У 2010 році почалося будівництво "Либіді" спільними зусиллями канадської компанії MacDonald Dettwiler and Associates і російського підприємства "Інформаційні супутникові системи ім. М. Ф. Решетньова".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram