ГоловнаЕкономікаБізнес

Відмова від нинішнього цифрового телебачення може коштувати державі 5 млрд грн

Більше не знайдеться сміливих вкладати мільярди приватних інвестицій у цифрове ТБ, - упевнені в компанії "Зеонбуд"

Відмова від нинішнього цифрового телебачення може коштувати державі 5 млрд грн
Фото: centr-telecom.ru

Відмова від наявної мережі цифрового мовлення компанії "Зеонбуд" може коштувати державному бюджету 5 млрд грн. Така сума видатків пов'язана з можливою необхідністю створювати паралельну цифрову інфраструктуру за рахунок коштів платників податків.

Про це в інтерв'ю щоденній газеті "Капітал" заявив генеральний директор компанії Віктор Галич, повідомляють "Українські новини".

Перспектива анулювання ліцензії виникла у зв'язку з ініціативою Мінфіну, а також кількох народних депутатів (проект постанови №4401) перевірити законність проведеного 2010 року конкурсу, а в разі виявлення порушень провести новий уже в травні. При цьому ні Мінфін, ні народні депутати, схоже, не замислюються про соціальні наслідки пропонованих ними рішень. Адже вже зараз мережею "Зеонбуду" користуються понад 10 млн телеглядачів, і їхня кількість збільшується щомісяця на 250-300 тис.

"Ці мільйони сімей зараз отримали можливість дивитися безкоштовно 32 канали у відмінній цифровій якості, а після "години Х" їм доведеться повернутися до 5-6 програм у поганому "аналогу". Такими діями держава на роки вперед дискредитує саму ідею переходу країни на цифрове телебачення", - констатує Галич.

При відключенні мережі постраждають і 700 тисяч малозабезпечених сімей, яким держава видала безкоштовно (за рахунок держбюджету) цифрові приймачі.

Але це тільки частина проблем, величезних втрат зазнає і держбюджет. За підрахунками компанії, мова йде про близько 5 млрд грн.

Головна стаття витрат, стверджує Галич - 4,5 млрд грн - на будівництво нової мережі, як це було передбачено відповідною Держпрограмою (Постанова КМУ №1085 від 2010 року). "Адже ніхто не скасовував міжнародних зобов'язань України за угодою "Женева-2006". Без наявності цифрової мережі це зробити неможливо. Упевнений, що більше сміливих вкладати мільярди приватних інвестицій вже не знайдеться, особливо з урахуванням нестабільної ситуації в країні. Значить, державі доведеться самостійно будувати нову мережу", - зазначив гендиректор оператора мережі.

"Вийде, що даремно були витрачені і 360 млн гривень з держбюджету, які пішли на соціальну програму забезпечення малозабезпеченим сім'ям доступу до сучасного телебачення. Не можна виключати, що держава також отримає судові позови на десятки мільйонів гривень від 128 телекомпаній, які втратять можливість мовлення своїх програм у мережі", - перераховує гендиректор "Зеонбуду".

І це все складної хвилини для України - під час економічної кризи, передвоєнного стану і напередодні виборів у президенти.

"У період виборів ЗМІ повинні відчувати мінімум тиску з боку чиновників для забезпечення і рівного доступу до каналів комунікації кандидатів, і рівного доступу до інформації всіх глядачів... Ми бачимо ініціативи з ліквідації цифрової мережі. А це означає, що ліцензії на мовлення 128 телекомпаній, сигнал яких ми сьогодні ретранслюємо (28 загальнонаціональних каналів і по 4 регіональні в кожній області) перетворяться на прості папірці", - зазначив гендиректор "Зеонбуду".

Він також додав, що з 28 національних мовників тільки 11 мають аналогову мережу, яка "більш-менш покриває територію України". "17 інших зовсім залишаться без національного покриття. Ці телеканали, а також багато регіонально-місцевих компаній утратять усю свою аудиторію... У понад 10 млн телеглядачів кардинально погіршає доступ до інформації", - прогнозує Віктор Галич.

Необхідно зазначити, що в цифровій мережі "Зеонбуду" транслюють програми виключно українських телекомпаній.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram