ГоловнаЕкономікаФінанси

Міністр фінансів заявив про зрив надходжень до бюджету

Уряд готується до урізання державних витрат

Міністр фінансів заявив про зрив надходжень до бюджету
Фото: revisor.od.ua

Доходи державного бюджету в січні-лютому становили всього 90% від розпису на цей період, заявив міністр фінансів Олександр Шлапак.

"Що відбувається з доходами держбюджету на сьогодні... Ситуація надзвичайно складна. За січень-лютий ми отримали близько 90% доходів, які планували зібрати, це 52,2 млрд гривень. Але скажу відверто, що більш-менш красивою ця цифра виглядає завдяки тому, що значні суми ми взяли як перевищення доходів над витратами Національного банку", - сказав він.

За його словами, є великі проблеми з отриманням податку на додану вартість. "ПДВ вітчизняний ми не добрали 1,3 млрд гривень, в першу чергу тому, що індекс промвиробництва становив 95%, оптової торгівлі - 99% до відповідного періоду минулого року... ПДВ імпортний ми не добрали близько 7 млрд гривень тому, що на 14,7% у нас впав експортно-імпортний оборот", - заявив Шлапак.

Він додав, що у зв'язку зі

стагнацією, яка спостерігається в українській економіці податкові надходження скорочуються, що свідчить про необхідність перегляду держбюджету на 2014 рік.

"Дохідна частина держбюджету сформульована на нереальній макроекономічній базі і це одна з головних причин, які змушують нас готувати зараз зміни до бюджету", - сказав він.

Нагадаємо, у 2014 році держдоходи мають становити 395,3 млрд грн (загальний фонд - 345,5 млрд), а витрати - 462,2 млрд грн (загальний фонд - 408,1 млрд). Державний бюджет приймався 16 січня без обговорення, і новий уряд обіцяє переглянути його вже у найближчі тижні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram