ГоловнаЕкономікаФінанси

Раді запропонували націоналізувати Брокбізнесбанк

Фінансові операції Курченка розслідуватиме Генпрокуратура

Раді запропонували націоналізувати Брокбізнесбанк
Фото: placevisor.com

Верховна Рада може націоналізувати Брокбізнесбанк.

Про це йдеться в законопроекті, який внесли до парламенту депутати Олексій Кайда ("Свобода"), Ярослав Дубневич (УДАР) і Руслан Лук'янчук ("Батьківщина").

У пояснювальній записці до проекту зазначено, що Брокбізнесбанк входить до двадцятки найбільших українських банків, свої кошти йому довірили понад 670 тис. осіб і 20 тис. корпоративних клієнтів.

У липні 2013 року фактичним власником банку стали Сергій Курченко і його група ВЕТЕК - наближені до "Сім'ї" Віктора Януковича. Після цього у Брокбізнесбанку почалися проблеми: в лютому він припинив обслуговувати рахунки клієнтів і одночасно з банку за кордон виводили великі суми. На початку березня його визнали неплатоспроможним.

"Брокбізнесбанк став інструментом для здійснення низки фінансових злочинів, а вкладники та клієнти банку - жертвами. Очевидно, що потрібно негайно вживати заходів для збереження діяльності банку, забезпечення його платоспроможності та підтримки ліквідності", - вважають депутати.

На їхню думку, такими заходами мають стати передача Брокбізнесбанку в держвласність і підживлення його грошима з боку Нацбанку. Окрім того, Генпрокуратурі пропонують перевірити, як відбулася зміна акціонерів банку торік і куди йшли гроші з банку за час належності Курченку.

Нагадаємо, під час попередньої кризи держава врятувала від банкрутства три банки: Укргазбанк, Родовід Банк і банк "Київ". І хоча їх мали згодом продати (крім Родоводу, який отримав спеціальний статус санаційного банку), цього досі не сталося. Крім них, держава має Ощадний і Експортно-імпортний банки, які входять до трійки найбільших у країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram