ГоловнаЕкономікаФінанси

Реальний курс гривні знаходиться на рівні 10 грн/дол., - економіст

Нацбанку рекомендують перейти до вільного валютного ринку.

Реальний курс гривні знаходиться на рівні 10 грн/дол., - економіст
Фото: www.investgazeta.net

Протягом найближчих тижнів курс долара може продовжити своє зростання, але, врешті-решт, як і 2009 року, повернеться на свій зрівноважений рівень, який зараз десь 10 грн. Про це заявив виконавчий директор Case Україна Дмитро Боярчук у колонці на "ЛІГАБізнесІнформ".

На його думку, девальвація гривні вже доконаний факт, тому Нацбанку потрібно не боятися проводити реформи і перейти до політики повністю вільного валютного ринку.

"Саме в цей період НБУ повинен сказати: "Ми скасовуємо обов'язковий продаж валюти для експортерів та обмеження на купівлю для населення, імпортерів та інвесторів. З такого-то числа курс гривні визначатиметься вільними торгами на міжбанку. НБУ буде проводити інтервенції, тільки якщо курс гривні протягом банківського дня буде відхилятися від середніх котирувань попередньої торгової сесії на 2%. Із цього моменту валютні ризики є відповідальністю господарюючих суб'єктів. Валютні резерви ми підкріплюємо $15 млрд кредиту МВФ, про що вже існує домовленість", - зазначив експерт.

На його думку, якщо цього не буде зроблено, нова влада не протримається і рік.

Боярчук зазначає, що українська економіка генерує девальваційний потенціал зі швидкістю 5% на рік. Якщо гривня буде дешевшати такими темпами, гривневі депозити будуть залишатися цікавими, а економічна система буде трансформуватися в конкурентоспроможну.

Нагадаємо, що зараз курс долара перевищує 11 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram