ГоловнаЕкономікаФінанси

Виявлено документи про виведення з Брокбізнесбанку 650 млн грн

Банк видав кредит компанії без офісу і співробітників

Виявлено документи про виведення з Брокбізнесбанку 650 млн грн
Фото: www.ukrbankinfo.com

Із Брокбізнесбанку, який минулого року купила група ВЕТЕК Сергія Курченка, у грудні 2013 року або вже цього року вивели 650 млн грн через підставну фірму.

Про це у виданні Business New Europe пише британський журналіст Грехем Стек.

Як відомо, під час втечі Віктора Януковича і його соратників було знищено велику кількість різних документів. Серед того, що залишилося, журналістові вдалося знайти кілька клаптиків листа з інформацією про надання кредиту ТОВ "Віртус ХХІ". Ще 2012 року журналісти Forbes заявили про причетність цієї дрібної компанії до групи "ГазУкраїна-2009" (пізніше вона трансформувалася у ВЕТЕК і купила Forbes).

Зазначають, що у "Віртус ХХІ" немає співробітників і офісів, також немає інформації про будь-яку діяльність цієї компанії. Такі фірми часто використовують для відмивання грошей, йдеться у публікації. До того ж кілька років тому проти неї було порушено кримінальну справу за підозрою у фіктивних постачаннях обладнання "Укргазвидобуванню".

На уцілілих шматочках документа видно, що за рішення про виділення кредиту голосували голова наглядової ради банку Денис Бугай, заступник голови наглядової ради ВЕТЕК Борис Тимонькін, акціонер банку ТОВ "Айнам".

При цьому наголошують, що виділення кредиту "Віртус ХХІ" було тільки 30-м питанням, яке розглядали на тому засіданні. Тому масштаби виведення грошей з банку могли бути значно більшими.

Нагадаємо, Грехем Стек докладно вивчає ситуацію в Україні. Зокрема, розслідував закупівлю Україною так званих "вишок Бойка" і конфлікт навколо універмагу "Україна".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram