ГоловнаЕкономікаБізнес

Японія зажадала в СОТ арбітраж щодо українських автомит

Вердикт очікується в лютому наступного року

Японія зажадала в СОТ арбітраж щодо українських автомит
Фото: EPA/UPG

Японія в середу звернулася до спеціального органу з вирішення суперечок між членами Світової організації торгівлі (DSB) з проханням створити експертну панель щодо українських автомобільних мит, запроваджених у квітні 2013 року.

Про це пише "Капітал".

У своєму зверненні Японія нагадує, що скаргу на Україну до СОТ подали 30 жовтня. Після цього були проведені дві зустрічі - 29 листопада та 21 січня. Вирішити суперечку мирним шляхом сторонам не вдалося. Тому Японія тепер виносить її на суд СОТ. Україна має право заблокувати створення експертної панелі. Але якщо Японія подасть свою заяву вдруге на наступному засіданні DSB, яке відбудеться 26 березня, Україна буде змушена погодитися на створення панелі.

У тому, що так трапиться, не доводиться сумніватися. "Японія йтиме до кінця, тому що для неї важливо створити прецедент вирішення суперечки, що стосується таких процедурних порушень в процесі вжиття захисних заходів", - сказав уповноважений уряду з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький.

Створення панелі потребує 45 днів, після чого дев'ять місяців відводиться на вивчення ситуації, підготовку, надання всім сторонам фінального звіту і затвердження його. Таким чином, згідно з правилами роботи DSB, вердикт винесуть приблизно в лютому 2015 року. Потім, якщо послідує апеляція, виконання вердикту відкладуть ще на три місяці.

Нагадаємо, спецмита на імпорт в Україну нових легкових автомобілів запроваджені в середині квітня 2013 року. Для автомобілів з об'ємом бензинового двигуна 1000-1500 куб. см вони встановлені на рівні 6,46%, з обсягом 1500-2200 куб. см - 12,95%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram