ГоловнаЕкономікаДержава

Україна в кілька разів скоротила закупівлі російського газу

Ставицький пояснив скорочення імпорту теплою погодою

Україна в кілька разів скоротила закупівлі російського газу

Поставки російського газу в Україну з понеділка скоротилися в кілька разів - зі 147 млн кубометрів до 28 млн кубометрів газу на добу. Це сталося через теплу погоду, стверджує в.о. міністра енергетики Едуард Ставицький.

"У ситуації, коли у нас є складнощі зі збором грошей з ринку, а також значна заборгованість за газ перед Росією минулих періодів, ми вирішили купувати менше палива", - заявив він "Коммерсанту-Украина".

У "Газпромі" ситуацію з поставками офіційно не коментують. Але джерело в компанії сказало, що скорочення споживання газу не відповідає раніше досягнутим домовленостям з Україною про зростання закупівель за підсумками року до 35-40 млрд кубометрів.

Нагадаємо, що наразі Росія продає газ Україні по $268,5 за тисячу кубометрів, причому ця знижка, цілком імовірно, діятиме лише до кінця березня, після чого ціни повернуться до контрактного рівня $390-410. Тому було б логічно, навпаки, зараз закуповувати побільше газу "про всяк випадок".

Однак напередодні той самий Ставицький повідомив, що теплокомуненерго практично перестали платити за газ "Нафтогазу", тому грошей у компанії немає. Немає коштів і в державній скарбниці, яка, за словами представників нової влади, дісталася їм абсолютно порожньою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram