ГоловнаЕкономікаФінанси

Fitch оцінив ризики російських банків через Україну

Найбільш ризиковані кредити виявилися у Зовнішекономбанку.

Fitch оцінив ризики російських банків через Україну
Фото: politekonomika.ru

Російські банки можуть сильно постраждати у разі серйозного погіршення економічної ситуації в Україні, заявили у рейтинговому агентстве Fitch.

Загальний обсяг ризиків російських банків, пов’язанных з Україною, становить бизкьо $28 млрд - стільки, за словам президента РФ Володимира Путіна, українські позичальники заборгували банкам з Росії. За оцінками Fitch, основна частина цих ризиків припадає на російські банки, пов'язані з державою, і майже половина цього обсягу знаходиться на балансі їх українських дочірніх структур (фондування яких значною мірою надходить від материнських банків), а інша половина - на балансах самих материнських банків або інших структур усередині груп.

"Ці кредити чутливі як до економічних, так і політичних ризиків в Україні, серед яких рецесія, потенційна загроза правам власності на закладені активи і девальвацію гривні (оскільки близько 60% кредитів надано в іноземній валюті). Найбільш чутливі до ризиків (щодо капіталу) Зовнішекономбанк (ВЕБ, 74%), Газпромбанк (близько 40%) і ВТБ (не менш ніж 14%). Менш чутливі до ризиків Сбербанк (8%) і Альфа-Банк (3%)", - йдеться в повідомленні Fitch.

Нагадаємо, що в Центробанку РФ заявляли

, що обсяг заборгованості українських позичальників перед російськими банками становить $11 млрд. За інформацією Центробанку, заборгованість українських компаній на 1 липня - це всього лише 0,7% від сукупних активів російських банків, тому така сума не може чинити серйозний вплив на банківський сектор, як би ситуація в Україні не змінювалася.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram