ГоловнаЕкономікаФінанси

Названо українські банки, які найшвидше росли у 2013 році

На першому місці опинилася установа, пов'язана з Курченком

Названо українські банки, які найшвидше росли у 2013 році
Фото: realbank.com.ua

Реал Банк став банком, який найшвидше зростав в Україні минулого року, як свідчать дані Національного банку.

Йому вдалося за рік збільшити свої активи майже у п'ять разів - з 922 млн грн до 4469 млн грн. Такий успіх можна пояснити тим, що його ключовим клієнтом була група ВЕТЕК Сергія Курченка (а за деякою інформацією, і власником). Серед лідерів опинився ще один банк, пов'язаний з Курченком, - Брокбізнесбанк. Він наростив свої активи на 70% до 28,914 млрд грн.

Друге місце зі зростанням активів у 183 % до 567 млн грн посів Грін Банк. За повідомленням  Forbes, донедавна ця установа входила в орбіту впливу співвласника київського гольф-клубу GolfStream Лева Гольдберга. На початку минулого року майже всіх клієнтів Грін Банку перевели на обслуговування в Артем-Банк, а сам Грін Банк з чистим балансом перепродали новим акціонерам, імена яких не розголошуються.

Третє місце в рейтингу - у Радикал Банку, який пов'язують з колишнім депутатом Київської облради Андрієм Пасічником. Його активи зросли з 748 млн до 1,828 млрд грн, тобто майже в 2,5 рази.

Серед великих банків варто відзначити збільшення активів Фідобанку Олександра Адарича і Дельта Банку Миколи Лагуна, які торік активно скуповували конкурентів. Перший збільшив свої активи на 131% до 11,4 млрд грн, другий - на 85% до 55,3 млрд грн.

Всеукраїнський банк розвитку, який належить Олександру Януковичу, наростив активи більш ніж на третину до 6,5 млрд грн. Трохи гірше ріс Укрбізнесбанк, який теж пов'язують з сином екс-президента. Його активи збільшилися на 27% до 5,8 млрд грн.

Також неможливо пройти повз успіхи Юнісон банку, пов'язаного із сім'єю в.о. міністра доходів та зборів Олександра Клименка. З моменту заснування в лютому 2013 року йому вдалося наростити активи до 1,3 млрд грн, що забезпечило 95 місце серед 180 банків.

Нагадаємо, що в перші роки президентства Віктора Януковича швидше, ніж ринок, росли банки його сина.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram