ГоловнаЕкономікаФінанси

Українців закликали не скуповувати долари та не знімати депозити

Вкладників повідомили, що вони самі собі шкодять

Українців закликали не скуповувати долари та не знімати депозити
Фото: Макс Левин

Український кредитно-банківський союз закликав українців не піддаватися панічним настроям, не купувати долари для накопичення та не знімати достроково депозити.

"Як показав попередній досвід, в першу чергу це шкодить самим вкладникам, а не тільки фінансовій системі нашої країни", - йдеться в повідомленні УКБС.

Асоціація вважає, що незважаючи на політичну невизначеність, об'єктивних причин для паніки на фінансовому ринку немає. Таку позицію УКБС пояснює тенденціями, що спостерігаються в банківській системі, зокрема зменшенням портфеля валютних кредитів у банківській системі, зменшенням проблемної заборгованості в кредитних портфелях банків. Водночас є висока ймовірність, що Україна отримає термінову фінансову допомогу з-за кордону.

УКБС вважає, що за умови достатньої ліквідності банків і у разі вжиття Нацбанком попереджувальних заходів щодо збереження стабільності ситуація в банківській системі стабілізуватиметься, а заощадження громадян будуть збережені.

Нагадаємо, в січні, коли політична криза ще не була настільки жорсткою, як у лютому, населення купило готівкової іноземної валюти на $659 млн більше, ніж продало, а зняло депозитів - на 15 млрд грн більше, ніж поклало. Дані Нацбанку за лютий з'являться тільки наступного місяця.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram