ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк застеріг від використання біткоінів

Регулятор зняв із себе відповідальність за ризики, пов'язані з криптовалютою

Нацбанк застеріг від використання біткоінів
Фото: Макс Левин

Національний банк України застеріг українців від використання криптовалюти Bitcoin.

Про це йдеться у повідомленні регулятора, пише AIN.ua.

У ньому сказано, що закон схвалює тільки ті платіжні системи або операторів платіжних систем, які зареєстровано Національним банком. Але поки що жоден банк і жодна компанія не просила зареєструвати платіжну систему Bitcoin або електронні гроші Bitcoin.

"Національний банк України рекомендує громадянам використовувати тільки ті платіжні системи розрахунків, які внесено до реєстру платіжних систем, систем розрахунків, учасників цих систем та операторів послуг платіжної інфраструктури. Усі ризики, пов'язані з використанням у розрахунках так званих "криптовалют", на зразок Bitcoin, несе учасник розрахунків. Національний банк України, як регулятор, не відповідає за можливі ризики та втрати, пов'язані з використанням Bitcoin", - йдеться в повідомленні НБУ.

Нагадаємо, біткоіни - це віртуальна грошова одиниця, яка не має єдиного емісійного центру. Нові віртуальні монети з'являються в результаті спеціальних комп'ютерних розрахунків. Алгоритм, за яким відбувається емісія, написано так, що кількість віртуальних монет у підсумку становитиме не більше ніж 21 мільйон штук, а випуск нових біткоінів завершиться приблизно у 2140 році.

Ця заява Національного банку стала першою офіційною реакцією української влади на біткоіни. Водночас у деяких країнах, зокрема в Росії, біткоіни вже фактично оголосили поза законом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram