ГоловнаЕкономікаДержава

Аграрний фонд створив ДП для здешевлення кредитів

Завданням "Агрофінфонду" стане зниження вартості позикових коштів для виробників

Аграрний фонд створив ДП для здешевлення кредитів
Фото: www.rionegro.com.ar

Аграрний фонд повідомив у системі розкриття інформації НКЦПФР про створення дочірнього підприємства "Агрофінфонд".

Рішення про це Міністерство аграрної політики та продовольства прийняло 13 лютого, пише газета "КоммерсантЪ-Украина".

Нова структура надаватиме сільськогосподарським товаровиробникам фінансові послуги, зокрема лізингові, а також керуватиме фондами.

Як заявив в.о. міністра аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк, головним завданням "Агрофінфонду" стане зниження вартості позикових коштів для виробників. "Завдяки цьому вони зможуть залучити гроші дешевше від банківських кредитів", - зазначив він.

"Агрофінфонд" муситиме працювати на умовах державно-приватного партнерства, а кошти будуть видавати на фінансування першочергових проектів в агропромисловому комплексі України. Йдеться передусім про інфраструктурні проекти, тваринництво, насінництво та виробництво засобів захисту рослин, а також придбання сільгосптехніки в лізинг. "Принцип передбачено такий, що третину коштів буде надавати держава, третину - покриватимуть за рахунок сільгосптоваровиробника, а третину - за рахунок приватних інвестицій", - розповів Присяжнюк.

"Агрофінфонд" претендує на отримання частини з 50 млрд грн, які уряд планує залучити під держгарантії на реалізацію програм активізації економіки 2014 року.

"Передбачають, що "Агрофінфонд" буде консолідувати навколо себе комерційні лізингові компанії, які й будуть фінансувати сільгосптоваровиробників, - говорить директор департаменту економічного розвитку аграрного ринку Мінагрополітики Віталій Саблук. - За рахунок залученого фондом під держгарантії фінансування процентна ставка для кінцевого споживача може бути знижена до 7-8% річних у доларах США".

Нагадаємо, в січні АФ вже заснував одне дочірнє підприємство - "Агрофонд-зерно", яке повинно торгувати зерновими культурами і переробляти їх. Раніше ці функції виконував безпосередньо АФ, однак після створення "дочок" фонд зосередиться на своїй основній функції - товарних інтервенціях, за допомогою яких держава регулює ринок продовольства.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram