ГоловнаЕкономікаДержава

Голова Нацбанку закликає населення довіряти гривні

Гроші, які лежать "під матрацом", не захищені від зовнішніх впливів, нагадав чиновник

Голова Нацбанку закликає населення довіряти гривні
Игорь Соркин

Золотовалютні резерви країни дозволять виконати кредитні зобов'язання без шкоди для економіки. Це - принципове питання, що підвищить рейтинги кредитної довіри до України.

Про це заявив керівник НБУ Ігор Соркін в ефірі телеканалу "Інтер".

"Виконання зобов'язань - це святий обов'язок країни, і для цього ми маємо всі необхідні ресурси. Ми почувалися б набагато комфортніше, якби отримали додаткове фінансування. Але й тут питання, в принципі, врегульовано, тому що в кінці року домовленість про виділення Росією траншу існує і вона реальна. Це перша можливість наша. Друга можливість - наші країни-партнери говорять про те, що готові надати Україні фінансову допомогу. Плюс до всього ми працюємо в тісному контакті з МВФ. Тому все в комплексі має дати результат", - сказав голова НБУ.

Відповідаючи на питання, в чому слід зберігати свої заощадження українцям, голова НБУ відповів однозначно.

"Гривня, яка лягає на рахунки фізичних осіб, становить основну базу для економіки. І забираючи її, вкладники повинні розуміти, що вони позбавляють економіку того ресурсу, на який вона розрахована. За останній час інструментів запропоновано населенню багато: ми разом з урядом розробили і сертифікати, які повинні бути зручні населенню. Ми підняли суму повернення гарантованих вкладів до 200 тисяч гривень, що теж повинно дати плюси для того, щоб людина, приймаючи рішення, думала, зберігати вдома гроші чи зберігати в банку. Я хочу сказати, що за такої системи гарантування абсолютно безпечно зберігати гроші на рахунках. Тому що гроші, які лежать "під матрацом", не захищені від зовнішніх впливів", - зазначив Ігор Соркін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram