ГоловнаЕкономікаФінанси

Bloomberg: ринок очікує 20%-вої девальвації гривні

У Національного банку залишилося занадто мало резервів

Bloomberg: ринок очікує 20%-вої девальвації гривні
Фото: Макс Левин

Форвардні контракти по гривні свідчать про те, що трейдери очікують майже 20%-ної девальвації української валюти цього року.

Про це пише Bloomberg, який зазначає, що валюти країн, що розвиваються зараз знаходяться під найсильнішим з 2008 року тиском, що викликаний рішенням Федрезерву США скоротити програму кількісного пом'якшення та уповільненням економічного зростання в Китаї.

Видання підкреслює, що українська влада за останні три роки витратили на утримання курсу гривні 54% валютних резервів: з квітня 2011 року вони скоротилися з $38 млрд до $18 млрд. І чим менше резервів залишається у Національного банку, тим сильніші девальваційні очікування на ринку. За даними Bloomberg, трейдери зараз ставлять на курс гривні 10,40 грн/дол. до кінця року.

"Якщо ви починаєте спалювати свої валютні резерви надто швидко, це зловісний знак. Ну і, звичайно, ринок - він чує кров", - заявив з цього приводу директор ринкових стратегій нью-йоркського брокера Newedge Group Роберт Ван Батенбург.

Крім гривні, девальвацію також прогнозують аргентинському песо, турецькій лірі, угорському форинту, індонезійській рупії й південноафриканському ранду.

Нагадаємо, що ринковий курс гривні почав швидко знижуватися з другої половини січня. Вчора міжбанківський ринок закрився на рівні 8,78 грн/дол.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram