ГоловнаЕкономікаФінанси

Банкіри схвалили валютні обмеження Нацбанку

Курс гривні падає через політику Федрезерву США

Банкіри схвалили валютні обмеження Нацбанку
Фото: Макс Левин

Банкіри вважають, що валютні обмеження, введені Національним банком, підуть на користь банківській системі.

Про це вони повідомили після наради, яка відбулася з керівником НБУ Ігорем Соркіним у п'ятницю. До журналістів вийшли шість банкірів, які представляють Надра Банк, ПриватБанк, СітіБанк, Альфа-Банк, Укрсоцбанк і ПУМБ.

Понад те, перший заступник голови Укрсоцбанку Сергій Маноха і радник президента Альфа-Банку Роман Шпек навіть виступили за те, щоб ці постанови були не тимчасовими, а постійними.

При цьому Шпек сказав, що вважає революційними не так самі постанови, як рішення НБУ перейти до гнучкого курсоутворення.

Тим часом голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет, пояснюючи коливання курсу гривні, зазначив, що вони зумовлені не стільки внутрішніми причинами, скільки політикою американського Федрезерву на скорочення програми кількісного скорочення. Банкір сказав, що зараз дешевшають валюти всіх країн, що розвиваються.

"Українській економіці важко не йти за такими тенденціями. Міняти курс гривні потрібно було ще два-три місяці тому, але багато питань стають заручниками політичної ситуації. В умовах ослаблення валют ми стаємо неконкурентоспроможними", - сказав Дубілет.

"Обмеження, які ввів НБУ, жодної загрози для реального сектору не становлять, вони перешкодять тільки спекулянтам", - вважає банкір.

Дмитро Зінков із Надра Банку також додав, що жодних обмежень на обмін валюти для населення НБУ не вводив. "Він ввів обмеження для юросіб на гривневі і валютні розрахунки", - пояснив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram