ГоловнаЕкономікаФінанси

Після відставки Азарова фінансова система виходить із зони ризику, - експерти

Аналітики очікують припливу капіталу з Росії

Іноземні інвестори позитивно оцінили відставку уряду Миколи Азарова і призначення в.о. прем'єр-міністра Сергія Арбузова - зниження ставок на єврооблігації України на світових ринках свідчить про надії зовнішніх кредиторів на зниження градусу політичної та економічної кризи в Україні, повідомляє УНН.

Зокрема, після відставки Азарова ставка номінованих у доларах облігацій уряду, термін обігу яких спливає в червні цього року, знизилася на 2,52%, до 10,19% річних. Прибутковість облігацій з терміном обігу до 2023 року знизилася на 0,62%, до 9,02%.

"Фінансова система все ще у зоні ризику, але вже не відчуває серйозних проблем. При цьому в економіці ми очікуємо продовження низьких темпів розвитку", - прогнозує А. Баронін.

Водночас експерт очікує приплив капіталу з Росії, гроші вкладатимуть в інфраструктурні об'єкти України, якщо не буде змінено зовнішньополітичний вектор уряду (відновлення переговорів з ЄС про підписання Асоціації та ін.).

Щоб не допустити подальшого спадання в економіці, технічному уряду Арбузова доведеться робити кроки для активізації кредитування. Для цього, каже голова наглядової ради банку "Національний кредит" Андрій Оністрат, НБУ може вжити заходів з підвищення ліквідності банківської системи, рефінансуючи комерційні банки. Також регулятор може активізувати підтримку стабільності курсу гривні, у тому числі завдяки інтервенціям на міжбанківському валютному ринку.

"Утім, готовність гасити курсові сплески Національний банк окреслив уже сьогодні", - говорить експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram