ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки повідомили про серйозне зростання попиту українців на валюту

Для стабілізації ситуації НБУ доведеться витратити до $ 1 млрд

Банки повідомили про серйозне зростання попиту українців на валюту
Фото: Макс Левин

Минулого тижня банки зафіксували серйозне зростання попиту українців на іноземну валюту. "Населення вже купило валюти більше, ніж зазвичай. За моїми оцінками, мова йде приблизно про подвоєння попиту - те, що ми спостерігали 24 січня", - повідомив Forbes голова правління ОТП Банку Тамаш Хак-Ковач. Голова наглядової ради "Національний кредит" Андрій Оністрат заявив, у свою чергу, що з боку населення в п'ятницю "був дуже міцний попит на валюту". Але причин для паніки, на його думку, поки немає.

"3%-на зміна вартості гривні - це несуттєва зміна. Вона спровокована тим, що в ситуації гострої політичної кризи кожен думає:"Своя сорочка ближче до тіла". За моїми оцінками, 25% попиту на валюту формують імпортери, решті попит йде з боку населення", - додав пан Оністрат.

На його думку, для стабілізації ситуації на ринку в найближчі дні Нацбанку доведеться продати від $ 500 млн до $ 1 млрд.

Перший заступник голови правління банку "Контракт", у свою чергу, припустив, що курс вирівняється на рівні 8,4-8,45 грн/дол. в найближчі дні, що заспокоїть готівковий ринок.

Нагадаємо, що вчора на міжбанківському валютному ринку

курс долара перевищив позначку 8,60 грн вперше з вересня 2009 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram