ГоловнаЕкономікаДержава

Держстат оцінив падіння будівельної галузі за рік у 15%

У країні зростає житлове будівництво, але спадає інженерне.

Держстат оцінив падіння будівельної галузі за рік у 15%
Фото: allcran.ru

Будівництво в Україні другий рік поспіль скорочується швидкими темпами. За оцінкою Державної служби статистики, 2013 року обсяг будівельних робіт в Україні скоротився на 14,5% - до 58,9 млрд грн.

Половина робіт припала на різні інженерні споруди, тоді як на

побудову житла - менш ніж 20% коштів. Інші 30% - це зведення нежитлових споруд. Варто зазначити, що будівництво житла, на відміну від інших підгалузей, 2013 року продемонструвало зростання - на 6,6%.

Скорочення обсягу будівельних робіт торік спостерігали в більшості регіонів. Скажімо, в Києві, на який припадає п'ята частина всієї галузі, він скоротився більш ніж на 21%, у Донецьку, на який припадає ще 13% галузі, - майже на 25%.

Збільшення обсягів будівництва відбулося в регіонах, які слабо впливають на загальні показники, - Івано-Франківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській областях і Севастополі. Єдиний виняток - Одеський регіон, будівельні роботи в якому виросли на 11%, до 4,2 млрд грн.

Варто зазначити, що будівництво разом із промисловістю, роздрібною торгівлею і сільським господарством вважаються базовими галузями для української економіки, оскільки від них найбільше залежить ВВП країни. За підсумками минулого року

, роздрібна торгівля зросла на 9,5%, сільське господарство зросло на 14%. Промислове виробництво, напевно, істотно скоротилося, але остаточних даних поки не озвучено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram