ГоловнаЕкономікаДержава

Економіст розповів, чого можна очікувати після виборів

Директор Київської школи економіки підійшов до питання по-науковому.

Економіст розповів, чого можна очікувати після виборів
Том Купе
Фото: undp.org.ua

Парламентські вибори в Україні можуть призвести до зростання цін і падіння курсу гривні.

Такий висновок можна зробити з публікації директора Київської школи економіки (KSE) Тома Купе на Forbes.ua, в якому він пише, яким чином вибори відображаються на економіках різних держав.

"У багатьох країнах після виборів спостерігається зростання інфляції. Через два тижні після виборів 2 жовтня в Грузії ціни на хліб, які були стабільними тривалий час, незважаючи на зростання світових цін на пшеницю, почали зростати. Інший індикатор, на якому завжди відбиваються політичні цикли, це державні бюджети. Відповідно до одного з досліджень, в передвиборний рік дефіцит бюджету збільшується в середньому на 1 п.п", - відзначає він.

Крім того, Купе відзначає, що з виборами часто пов'язаний і обмінний курс. "Дослідження на матеріалі 26 країн Латинської Америки і Карибського басейну показало, що реальний обмінний курс національної валюти зростав швидше ніж зазвичай в місяці перед виборами і падав більше ніж зазвичай після них", - підкреслив економіст.

Він також додав, що дослідження реформ в країнах з перехідною економікою не дають приводу говорити про те, що після виборів починають проводити реформи.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров перед виборами неодноразово заявляв, що виборине приведуть до погіршення економічної ситуації в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram