ГоловнаЕкономікаФінанси

Українці готові брати кредити під 60-100% річних

Банки видають населенню по мільярду гривень щомісяця.

Українці готові брати кредити під 60-100% річних
Фото: Макс Левин

З початку року банки видають 1-1,5 млрд грн споживчих кредитів щомісяця, що до 1 жовтня відобразилося у зростанні роздрібного портфеля банків на 10,5 млрд грн.

Водночас населення готове брати такі кредити навіть за ставками 60-100% річних, пишуть "Экономические известия".

За словами директора департаменту роздрібного бізнесу "Ерсте Банку" Тетяни Надточій, найнижчі ставки банки сьогодні готові запропонувати за картковими кредитами - від 25% до 40% річних.

Це пояснюється тим, що карткові кредити переважно пропонуються клієнтам, фінансові потоки яких зрозумілі для банкірів - оскільки за їх картами проходять зарплати і соціальні виплати. Ставки х беззаставного кредитування коливаються на рівні 50-90% річних. "Споживач часто приймає рішення про отримання споживчого кредиту на емоційному рівні, тому що хоче отримати ту чи іншу річ тут і зараз. За такого вибору на ставку звертають увагу в останню чергу", - впевнена Надточій.

І хоча банкіри запевняють, що "на виході" банки отримують чисту маржу на рівні класичного кредитування - 7%, експерти схильні говорити про більш високі цифри. "Виводити прибутковість споживчого кредитування в цілому - не зовсім правильний підхід. Треба розділяти такі кредити на підвиди і рахувати прибутковість кожного напрямку", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

За його оцінками, чиста маржа на карткових кредитах для банків сьогодні становить близько 15%. Позики на купівлю побутової техніки приносять близько 25-30% маржі. Кредити готівкою дають понад 50% доходу, тому що є найбільш ризиковим продуктом з рівнем неповернення близько третини.

"Дороге фондування, яке потрібно вкладати в дорогі продукти. Споживче кредитування сьогодні забезпечує банки доходом, який використовується для обслуговування дорогих депозитів. Тож дедалі більше банків будуть орієнтуватися саме на цей сегмент ринку", - вважає член ради НБУ Валерій Геєць.

Найбільш успішними гравцями на ринку споживчого кредитування банкіри називають Приват, "Дельта Банк", УкрСиб, Альфа-банк, "ОТП Банк", "Російський Стандарт", Platinum Bank. "Ці банки першими "підгортали" цей ринок, і обрали найбільш агресивну стратегію, яка приносить свої плоди у вигляді прибутку", - говорить голова правління Укрсоцбанку Борис Тимонькін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram