ГоловнаЕкономікаДержава

Тігіпко: пенсійну реформу відклали через кризу

Накопичувальну систему запустять щонайшвидше 2014 року.

Тігіпко: пенсійну реформу відклали через кризу
Фото: Макс Левин

Другий етап пенсійної реформи, який передбачає введення накопичувальної системи, почнеться щонайшвидше 2014 року.

Про це заявив віце-прем'єр-міністр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко під час брифінгу в Кабінеті Міністрів, повідомляють "Комментарии".

За його словами, зараз у світі спостерігається зменшення відрахувань громадянами на приватні пенсійні рахунки, що пов'язано зі світовою фінансовою кризою, "тому нам не потрібно наразі поспішати з накопичувальною системою, я думаю, що ми зможемо її запустити з 2014 року".

І двох президентських термінів Януковичу не вистачить, щоб закінчити пенсійну реформу. Вона дістанеться у спадок наступному президентові, на все це знадобиться близько 20 років

— Валерій Геєць, голова Інституту економіки і прогнозування НАНУ

Нагадаємо, в липні 2011 року парламент розпочав пенсійну реформу, ухваливши рішення про підвищення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років зі щорічним його збільшенням на 6 місяців, починаючи з 1 жовтня 2011 року. Крім того, закон передбачає збільшення термінів виходу на пенсію для чоловіків-держслужбовців із 60 до 62 років.

Наступний етап пенсійної реформи - накопичувальна система пенсійного забезпечення. Її впровадження запланували на початок 2013 року.

Зараз в Україні діє солідарна пенсійна система, коли працюючі забезпечують пенсіонерів. Однак вона функціонує погано - дефіцит Пенсійного фонду України за дев'ять місяців 2012 року становитиме 9,7 млрд грн. Згідно із законом про пенсійну реформу, перерахування страхових внесків у Накопичувальний пенсійний фонд запровадять після того, як буде забезпечено бездефіцитний бюджету ПФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram