ГоловнаЕкономікаБізнес

Японія та Індія вплуталися у "валютну війну"

Багато країн протистоять монетарній політиці США.

Японія та Індія вплуталися у "валютну війну"
Фото: rian.ru

Сьогодні, 30 жовтня, Японія та Індія оголосили про нові кроки щодо пом'якшення монетарної політики. Про це повідомляють "Ведомости".

Банк Японії збільшив обсяг програми придбання активів на 11 трлн єн ($138 млрд) до 66 трлн, а також продовжить щомісяця викуповувати облігації на 1,8 трлн єн. Ключові ставки збережено на рівні 0-0,1%. За місяць промвиробництво в Японії скоротилося на 4,1%. Це найбільше падіння з часів минулорічного землетрусу та цунамі. Банк Японії розраховує стимулювати попит на кредити і подолати дефляцію.

Резервний банк Індії також пом'якшує політику. Регулятор скоротив норму резервування для банків із 4,5% до 4,25%. Це дозволило влити в банківську систему додатково $3,2 млрд. Ключові ставки регулятор знижувати не став - інфляція в Індії і так сягає 8% при орієнтирі в 5%.

Обидва ці заходи покликані вплинути на вартість національних валют щодо долара США. У вересні Федеральна резервна система Штатів уже оголосила про запуск Третього кількісного пом'якшення (QE3).

У відповідь на цю заяву монетарну політику пом'якшили також центробанки Південної Кореї та Австралії. Про роль США у "валютних війнах" можна прочитати в статті Фреда Бергстена, директора Інституту Петерсона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram