ГоловнаЕкономікаДержава

Голова ради НБУ констатує відсутність причин для девальвації гривні

Нацбанк активно вживає заходів, які спрямовані на зниження рівня доларизації економіки.

Голова ради НБУ констатує відсутність причин для девальвації гривні
Фото: glavcom.ua

Голова ради Національного банку Ігор Прасолов констатує відсутність причин для девальвації гривні.

"Золотовалютні резерви країни - близько 30 млрд доларів. Валютно-курсова політика НБУ підпорядковується збереженню стабільності української грошової одиниці. Об'єктивних причин для значної девальвації гривні немає. НБУ контролює поточну ситуацію на валютному ринку, не допускаючи різких курсових коливань й одночасно підтримуючи ринкові механізми курсоутворення", - сказав Прасолов.

При цьому він спростував доводи деяких експертів про позитивний ефект для економіки України від девальвації гривні, наголосивши на недоцільності цього кроку.

Відповідаючи на запитання про можливі курсові спекуляції, Прасолов додав, що повністю виключати їх не може, але в будь-якому разі спроби розбалансувати валютний ринок приречені на провал.

"Моя порада українцям - уникати участі у створенні ефектів натовпу на валютному ринку, який лише породжує ажіотажний попит і сприяє доходам спекулянтів", - сказав голова ради Нацбанку.

Разом з тим Прасолов додав, що НБУ активно вживає заходів, спрямованих на зниження рівня доларизації економіки.

"НБУ цього року двічі збільшував нормативи обов'язкового резервування за залученими коштами в інвалюті, тоді як нормативи з коштами в гривнях залишаються на нульовому рівні", - повідомив він.

Також голова ради НБУ додав, що за умов заборони споживчого кредитування в інвалюті знижуються залишки за цими кредитами.

Зважена валютно-курсова політика НБУ, на його думку, сприяла зменшенню попиту на готівкову інвалюту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram