ГоловнаЕкономікаФінанси

Експерти вважають заяви Яценюка політичними

На думку аналітика, облігації внутрішньої держпозики викупили нерезиденти України.

Експерти вважають заяви Яценюка політичними
Фото: sakhapress.ru

Експерти заперечують, що Національний банк надав державним банкам один млрд гривень для викупу  облігацій внутрішньої державної позики, розміщених Міністерством фінансів, про що раніше заявив лідер Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк.

"На сайті НБУ є загальна інформація про ОВДП, аналізуючи яку можна простежити, що саме відбувається з облігаціями. Якщо, наприклад, НБУ здійснює викуп облігацій, це фіксують у відповідній таблиці. Згадані облігації на один мільярд не викуповував ні НБУ, ні комерційні банки, насправді це зробили нерезиденти України. Це легко перевірити, адже близько тижня тому в нерезидентів сума ОВДП була трохи більш ніж чотири мільярди гривень, нині - п'ять із гаком мільярдів. Ані в НБУ, ні в банків навіть близького збільшення обсягів ОВДП не спостерігають", - розповів президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

При цьому, за його словами, сума один млрд гривень не є настільки суттєвою, щоб говорити про неї як необхідну для підтримки економіки в період виборів.

"Це доволі мала сума для ринку, щоб говорити про її вплив на нього, а особливо прив'язуючи це до виборів", - вказав експерт.

Водночас, на думку екс-заступника голови НБУ Сергія Яременка, навіть потенційне використання регулятором подібних заходів широко застосовують у світі, й критика регулятора у світлі виборів є популізмом.

"Федеральна резервна система США робить це третій рік, Європейський центральний банк вдався до цього в грудні 2011 року та лютому 2012 року, випустивши на трильйон доларів облігацій, щоб не розвалився Європейський Союз. Це прерогатива центробанку з урахуванням конкретної ситуації", - констатував фінансист.

Погоджується з ним екс-голова групи радників НБУ, економіст Віктор Лисицький, висловлюючи сумнів у тому, що НБУ надав мільярд для викупу ОВДП.

"Більш некваліфікованого коментаря давно не чув. Я не знаю, чи ці ОВДП, як каже Яценюк, викупили за надруковані НБУ засоби держбанки, в чому я сумніваюся, але навіть такі заходи активно використовують центробанки. Просто в нас сформувалося спотворене ставлення до емісії як до безконтрольного запуску друкарського верстата. Ніде такого сприйняття немає, скрізь це розуміють як те, що банкнотно-монетний двір працює. Інша річ, коли НБУ випустить гроші, за якими нічого не стоїть в економіці, це лихо. Але подібну практику в нас уже давно припинено", - сказав він.

Нагадаємо, 24 жовтня Яценюк заявив, що НБУ надав держбанкам один мільярд гривень для викупу розміщених Мінфіном ОВДП, включивши друкарський верстат для підтримки економіки до виборів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram