ГоловнаЕкономікаДержава

Хорошковський пообіцяв, що тарифи на газ до весни не зростуть

Чиновник сподівається на продовження співпраці з МВФ.

Хорошковський пообіцяв, що тарифи на газ до весни не зростуть
Фото: Макс Левин

Тарифи на газ для населення не підвищуватимуть принаймні до весни. До цього часу уряд має намір представити план, який повинен поліпшити ситуацію в комунальному секторі.

Про це в інтерв'ю агентству Bloomberg заявив перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський.

При цьому він зазначив, що тарифи на газ є єдиною проблемою, яка перешкоджає співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Незважаючи на це, Хорошковський висловив надію, що Україна зможе домовитися з МВФ про продовження програми кредитування на 2013 рік. На його думку, такий розвиток подій переважає запровадження нової програми, "оскільки нова програма міститиме нові вимоги, яким буде складніше відповідати".

Якби газові ціни на внутрішньому ринку зросли, це мало б великий вплив на бажання споживачів інвестувати в енергоощадні технології та вимикати термостати

— Лі Тернер, колишній посол Великобританії в Україні

Нагадаємо, МВФ вважає, що підвищення тарифів на газ і тепло для населення допоможе бідним верствам населення і середньому класу. Розрахунки фонду свідчать, що 20%-ве зростання тарифів дозволить вивільнити майже 0,2% ВВП (2,6 млрд грн, якщо брати в розрахунок ВВП за 2011 рік) для адресної допомоги нужденним у ній.

Прем'єр-міністр Микола Азаров пообіцяв, що 2013 року тарифи на газ для населення не підвищуватимуть. Водночас Хорошковський вважає їх зростання неминучим, хоча й не може сказати, коли воно відбудеться.

МВФ 2010 року схвалив програму stand by, в рамках якої обіцяв до кінця 2012 року надати Україні кредит на загальну суму $15,5 млрд, однак 2011-го припинив фінансування через невиконання Україною його вимог.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram