ГоловнаЕкономікаДержава

Російський газ обійшовся Україні за вісім місяців у $9,1 млрд

2011 року його вартість становила $12 млрд.

Російський газ обійшовся Україні за вісім місяців у $9,1 млрд

Україна заплатила за імпортований російський газ у січні-серпні $9,1 млрд. Про це свідчать дані Державної служби статистики.

Закупівлю російського газу здійснюють НАК "Нафтогаз України" та компанія Ostchem Дмитра Фірташа.

Імпорт нафти обійшовся країні більш ніж у $980 млн, вугілля - $2 млрд.

2011 року Україна заплатила за російський газ понад $12 млрд, іще близько $2 млрд коштував середньоазіатський газ, який із 2012 року в країну не надходить.

Нагадаємо, "Нафтогаз" планує закупити цього року 27 млрд кубометрів російського газу, ще 8 млрд імпортує Ostchem. Наступного року закупівлі НАКу мають скоротитися до 24,5 млрд кубометрів. Середня ціна російського газу цьогоріч перевищує $420 за тис. кубометрів, при цьому в четвертому кварталі він коштує $432. Таку ж ціну українська влада прогнозує і на перші місяці 2013 року.

Російський "Газпром" відмовляється надавати Україні знижку на газ, наполягаючи на виконанні підписаних Юлією Тимошенко газових контрактів. Але, на думку прем'єра Миколи Азарова, висока вартість російського палива лише підстьобує Україну до розвитку власного видобутку та диверсифікації газових джерел, тому вигода Росії від неї тимчасова. Прем'єр вважає, що рано чи пізно Україна відмовиться від закупівлі дорогого газу з РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram