ГоловнаЕкономікаДержава

Ціна електроенергії для заводів Коломойського буде меншою, ніж для населення, - експерт

Фахівець вважає, що держава створює для для групи "Приват" тепличні умови.

Ціна електроенергії для заводів Коломойського буде меншою, ніж для населення, - експерт
Фото: EPA/UPG

Уряд зробив так, щоб заводи групи "Приват" отримували електроенергію за найнижчим тарифом.

Про це заявив журналістам член Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима. "Логічних пояснень таких кроків уряду в мене немає", - сказав він.

За його словами, спочатку Кабінет Міністрів ухвалив рішення не враховувати так звані дотаційні сертифікати в тарифах для електрометалургійних підприємств, що автоматично знизить для них вартість електроенергії приблизно на третину. А вчора було продано державну підстанцію "Ф-2" підконтрольному Ігорю Коломойському Запорізькому заводу феросплавів (ЗЗФ), яка дозволить перевести підприємство з II класу споживачів на I клас.

Унаслідок дій уряду, тариф на електроенергію для того ж ЗЗФ буде знижено вдвічі - з нинішніх 0,95 грн/кВт-год. до 0,52 грн/кВт-год. Для порівняння, нині населення, яке споживає понад 800 кВт-год. на місяць сплачує 0,96 грн. "Тобто сьогодні за рахунок населення для олігархів створюють тепличні умови, щоб вони заробляли ще більше грошей", - так прокоментував Гудима зниження вартості електроенергії для ЗЗФ до тарифу, який нижчий, ніж для населення.

Як відомо, згідно з рішенням Кабінету Міністрів, із 1 жовтня 2012 року до 1 березня 2013 року "дотаційні сертифікати" (компенсація витрат, пов'язаних із постачанням електроенергії за регульованим тарифом) виключаються з оптової ринкової ціни електроенергії для електрометалургійних підприємств. 16 жовтня ЗЗФ виграв тендер на придбання трансформаторної підстанції "Ф-2" і придбав її за 37,21 млн грн. Будівництво нової підстанції обійшлося б для заводу майже вдвічі дорожче - близько 70 млн грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram