ГоловнаЕкономікаДержава

Україна скочується в рецесію

Від редакції: LB.ua наводить уривок з тексту макроекономічного огляду від аналітиків українського Erste Bank. Голова аналітичного підрозділу - Мар'ян Заблоцький.

Навіть Азаров визнає, що з економікою є проблеми
Фото: Макс Левин
Навіть Азаров визнає, що з економікою є проблеми

Ми знижуємо прогноз зміни реального ВВП у 2012 році до 0%

Згідно з заявою прем’єр-міністра України Миколи Азарова ріст реального ВВП за 8 місяців 2012 року склав 1,5%. При цьому ріст реального ВВП за перше півріччя склав 2,5%. Для суттєвого уповільнення економічного зростання всього лиш за два місяці зміна реального ВВП протягом липня-серпня повинна була бути негативною. Протягом липня-серпня реальний ВВП знизився приблизно на 1% відносно того ж періоду минулого року.

Падінню реального ВВП посприяли припинення інвестицій у підготовку до Євро2012, спад промислового виробництва, високі процентні ставки по кредитам та менший врожай зернових. Із усіх проблем спад у металургії та висока вартість кредитів носять найбільш системний характер та будуть переслідувати українську економіку як мінімум протягом наступних декількох місяців.

Процентні ставки по кредитам перевищують темпи росту номінального ВВП в 10 разів
Процентні ставки по кредитам перевищують темпи росту номінального ВВП в 10 разів

У серпні спад виробництва у металургії склав 12% р/р. Ціни на сталь продовжують знижуватись на фоні падіння цін на залізну руду. Водночас зростає розрив між процентними ставками по кредитам та інфляцією. Ріст номінального ВВП зараз складає приблизно 2%, при цьому ставки по гривневим кредитам знаходяться на рівні 20% і більше. Ми очікуємо, що падіння реального ВВП збережеться як в третьому, так і в четвертому кварталах поточного року.

Ослаблення національної валюти відносно долара допомогло б українським експортерам

Починаючи із січня 2012 року, ми притримувались прогнозу росту ВВП лише на 1% в 2012. Свого часу ці найпесимістичніші прогнози на ринку все ж трохи недооцінили майбутні проблеми української економіки. Ми знижуємо прогноз зміни реального ВВП в 2012 році до 0%. Динаміка економічного росту у наступному році залежатиме від стабільності курсу гривні.

Ослаблення національної валюти відносно долара допомогло б українським експортерам та знизило б вартість кредитів в економіку. Проте стабільність обмінного курсу залишається чутливим політичним питанням, і тому немає впевненості в тому, що Україна швидко перейде на плаваючий курс.

Мар'ян ЗаблоцькийМар'ян Заблоцький, кандидат економічних наук
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram