ГоловнаЕкономікаДержава

Каськів назвав дату початку будівництва ЗПГ-термінала

Назви учасників проекту тримають у таємниці.

Каськів назвав дату початку будівництва ЗПГ-термінала
Фото: noviny.su

Будівництво термінала для зрідженого природного газу в Одеській області почнеться 15 листопада.

"Будівництво розпочнеться 15 листопада, плюс-мінус два дні. Також тоді будуть підписані всі необхідні документи з потенційними учасниками", - заявив глава Держнацпроекту Владислав Каськів. При цьому він відмовився повідомити, хто входить до їх числа, пославшись на конфіденційність переговорів і необхідність дотримуватися бізнес-інтересів сторін.

Чиновник також повідомив, що на завершальній стадії знаходяться переговори про оренду плавучої платформи для приймання зрідженого газу.

Нагадаємо, Україна планує побудувати ЗПГ-термінал біля морського торговельного порту "Південний" в Одеській області. Прогнозна потужність термінала становить 10 млрд куб. м газу на рік, період окупності - 9 років. Вартість будівництва ЗПГ-термінала становитиме 846 млн євро. Частка держави в цьому проекті становить 25%. Перші обсяги газу можна буде отримати 2016 року. Але за допомогою плавучого термінала зріджений газ можна буде імпортувати раніше.

Зараз майже дві третини споживаного газу Україні доводиться імпортувати з Росії. Вартість палива, придбаного 2011 року, перевищила $12 млрд. На думку влади, російський газ занадто дорогий. У зв'язку з цим Україна планує купувати дешевший зріджений газ в інших країн, імпортувати паливо з Європи і активно нарощувати власний видобуток.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram