ГоловнаЕкономікаБізнес

Фірташ купив на біржі акції трьох міськгазів

Вартість покупки становила близько 1,5 млн грн.

Фірташ купив на біржі акції трьох міськгазів
Фото: Макс Левин

Фонд держмайна в п'ятницю продав на біржі ПФТС державні пакети акцій шести міськгазів.

Загальна сума продажу становила менш ніж 1,6 млн грн, повідомили в прес-службі ФДМ.

При цьому три найдорожчі активи дісталися компанії "Газтек", яку приписують Дмитру Фірташу. За 2,5% "Львівгазу" держава отримала 1,1 млн грн, за 9,9% "Харківміськгазу" - 357,1 тис. грн, за 1,2 "Дніпрогазу" - 89,7 тис. грн.

Невеликі пакети акцій іще трьох маленьких міськгазів - "Підволочиськгазу", "Збаражгазу", "Чортківгазу" - дісталися фізособам за мізерною ціною від 142 до 598 грн.

У четвер на Східноєвропейській фондовій біржі було продано акції п'яти газопостачальних компаній за 2,7 млн грн, у середу на біржі "ІННЕКС" - іще трьох за 5 тис. грн.

У серпні-вересні пройшла хвиля приватизації українських облгазів, яка принесла державі близько 385 млн грн. Більшість підприємств - 13 штук - придбала компанія "Газтек" Дмитра Фірташа за загальну суму 325 млн грн. Ще два облгази придбала група "Співдружність". Компаніям "Фінлекс-Інвест" і "Фінекс-Інвест" дісталося по одному пакету.

Нагадаємо, уряд скасував монопольне право НАК "Нафтогаз Україна" продавати імпортний газ всередині України. Експерти вважають, що завдяки такому рішенню і контролю над кількістю облгазів Фірташ може стати конкурентом держкомпанії на цьому ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram