ГоловнаЕкономікаБізнес

Податкова і Мінфін боротимуться з курінням змінами акцизів

Бюджет отримає додаткові надходження на сотні мільйонів гривень.

Податкова і Мінфін боротимуться з курінням змінами акцизів
Фото: korrespondent.net

За ініціативою Міністерства фінансів та Державної податкової служби пропонується внести зміни до Податкового кодексу, якими змінюється структура акцизного податку для тютюнової галузі.

Експерти вважають ці зміни позитивними, тому що вони призведуть до зменшення споживання українських тютюнових виробів, пишуть "Коментарі".

Відповідно до законопроекту, починаючи з 2013 року, відбудеться поступове зростання специфічної ставки, тимчасом як адвалорна, навпаки, знижуватиметься - з 20% до 12%. Так, зміни ставок податку враховують купівельну спроможність споживачів.

"Після підвищення акцизів вартість тютюнових виробів залишатиметься однією з найнижчих в Європі. Разом з тим, такі заходи додатково забезпечать надходження понад 800 млн. грн. акцизного податку до бюджету", - повідомили в Управлінні взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПС у Львівській області .

Водночас, за даними начальника Управління адміністрування акцизного податку та контролю за обігом марок акцизного податку ДПС України Наталії Хоцянівської, в Україні відзначається стрімке зростання сплати акцизного податку з вироблених в Україні підакцизних товарів. За оцінками фахівців податкової служби, такого результату вдалося досягти завдяки проведеним заходам боротьби з незаконним виробництвом і торгівлею алкоголем та тютюном і збільшенню збору акцизного податку, що сприяло підвищенню ставок на алкогольні напої та тютюнові вироби - на 8,9% і 15% відповідно.

Так, кандидат економічних наук, начальник відділу економічних досліджень АТ "Ерсте Банк" Мар'ян Заболоцький називає запропоновані зміни в Податковому кодексі позитивним кроком. Він вважає, що в разі їх ухвалення, податки будуть змінені таким чином, що буде податкове зобов'язання, і це вплине у відсотках до продажу.

"Структуру податків на цигарки змінять таким чином, що зменшиться розрив між дешевими та дорогими цигарками, який сьогодні сягає 10 разів. Це, звичайно, буде позитивним у тому, щоб українці менше курили. Українці сьогодні знаходяться на третьому місці за споживанням цигарок на душу населення. І власне українські чоловіки перебувають десь на 5 місці в світі за смертністю і захворюваністю серцево-судинними хворобами через вживання циграрок і алкоголю", - вважає Заблоцький.

З ним погоджується і заслужений економіст України Олег Івченко. На його думку, таке підвищення акцизів, особливо на цигарки без фільтра, позитивно вплине на зменшення споживання тютюнових виробів, насамперед, у молоді.

"Раніше люди з підвищенням цін переходили або на дешевші цигарки, або так звані самокрутки, тому що тютюн не подорожчав серйозно на відміну від цигарок з фільтром. Цього разу дуже позитивний момент у тому, що подорожчали і цигарки з фільтром і без фільтру , хоча ціна останніх збільшиться не суттєво - максимум на 1 гривню", - вважає Івченко.

Проте політолог Володимир Цибулько вважає, що спочатку потрібно подумати над тим, як відповідні зміни вплинуть на зменшення рівня серцево-судинних захворювань, а вже потім - про збільшення надходжень до бюджету.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram