ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні набув чинності закон про Зембанк

Кабмін отримав право формувати статутний капітал.

В Україні набув чинності закон про Зембанк
Фото: Макс Левин

В Україні сьогодні, 13 жовтня, набув чинності закон №5248-VI, який визначає механізм формування статутного капіталу Земельного банку.

Текст документа опубліковано у виданні "Голос України".

Відповідно до закону, Кабінет Міністрів має право формувати статутний капітал Державного земельного банку з грошових вкладів і внесків у вигляді земельних ділянок.

Мораторій чинний до 2013 року, але буде скасований не раніше, ніж ухвалять закон України "Про ринок землі". Оскільки цей закон ще не прийнято, то загрози скасування мораторію наразі не існує.

— Володимир Лапа, генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу

Окрім того, Державний земельний банк має право здійснювати операції із земельними ділянками та майновими правами на земельні ділянки відповідно до законодавства України у сфері земельних відносин і свого статуту.

Національний банк України визначає особливості видачі Державному земельному банку банківської ліцензії, регулювання та здійснює нагляд за Державним земельним банком з урахуванням специфіки його діяльності.

Закон запроваджує Державний земельний банк, який надаватиме сільгосппідприємствам, фермерам кредити під не більш ніж 5% від ставки Національного банку.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада надала Кабінету Міністрів право формувати статутний капітал Державного земельного банку за рахунок грошових внесків і внесків у вигляді земельних ділянок. За ухвалення відповідного законопроекту "Про внесення змін до Закону України "Про банки і банківську діяльність" щодо Державного земельного банку" проголосували 235 народних депутатів.

9 жовтня Президент України Віктор Янукович підписав закон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram