ГоловнаЕкономікаДержава

Україна має намір будувати газову трубу в обхід Росії

Трансанатолійскій газопровід стане кінцем "Південного потоку".

Україна має намір будувати газову трубу в обхід Росії
Фото: trans-adriatic-pipeline.com

Туреччина підтримує входження України в будівництво трубопроводу, який постачатиме каспійський газ до Європи в обхід Росії. Мова йде про Трансанатолійський газопровід - TANAP.

"Туреччина повністю підтримує нас у входженні в цей проект. Зараз переговори ведуться з азербайджанською стороною, тому що у них 80% акцій, і ми може увійти за рахунок їх квоти", - заявив в інтерв'ю газеті "День" посол України в Туреччині Сергій Корсунський. Він пояснив, що участь України може полягати в поставках труб, компресорів та іншого устаткування, допомозі українських фахівців.

Також він підкреслив, що Україна за рахунок трубопроводу може диверсифікувати поставки газу. "Є технічна можливість за рахунок або свопівських операцій, або за рахунок реверсу отримувати практично газ з TANAP", - заявив він.

Посол вважає, що навіть якщо Україна і не отримає цей газ, вона все одно буде в плюсі - на центральноєвропейському газовому ринку з'явиться конкурент "Газпрому", що, на його думку, зробить Росію більш зговірливою і з Україною.

Корсунський також зазначив, що TANAP означатиме кінець "Південного потоку".

Нагадаємо, зараз частку в розмірі 20% в TANAP має турецька BOTAS, а азербайджанська SOCAR - 80%. Початкова пропускна спроможність трубопроводу, як очікується, становитиме 16 млрд кубометрів на рік. Близько 6 млрд. кубів буде виділено Туреччині, решта транспортуватимуться в Європу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram