ГоловнаЕкономікаБізнес

"Газпром" готується до холодної зими, чекаючи на зростання споживання газу

Минулого року "Газпром" не зміг задовольнити запити ЄС.

"Газпром" готується до холодної зими, чекаючи на зростання споживання газу
Фото: rambler.ru

"Газпром" очікує, що прийдешня зима буде холоднішою за минулу і що попит споживачів на паливо зросте.

Про це заявив офіційний представник концерну Сергій Купріянов, повідомляє РІА "Новости".

"Ми готуємося до того, що прийдешня зима буде холоднішою і під час піків похолодання нам доведеться забезпечувати споживачів більшими обсягами газу, ніж минулої зими", - сказав він.

Минулої зими, на початку лютого, європейські країни звинуватили "Газпром" у різкому скороченні постачань. Деякі держави стверджували, що скорочення сягало 30% від заявлених обсягів. Концерн звинуватив спочатку Україну у відборі зайвого газу, а потім і Європу в завищенні "хотілок". Згодом "Газпром" визнав, що обсяги постачань довелося знизити на 10%.

Київ відкинув звинувачення у відборі зайвого газу. У ЄС попит на газ дійсно зріс через холодну зиму. Поставки відновили в затребуваних європейцями обсягах наприкінці лютого.

Наприкінці березня ділові ЗМІ повідомили, що "Газпром" не зміг задовольнити запити ЄС, оскільки видобуток газу сягнув граничних показників, а збільшувати обсяги монополія не мала можливості. Джерела газети "Ведомости" пояснювали, що найбільші родовища "Газпрому", зокрема Уренгойське і Ямбурзьке, запущені 30 років тому, тож вони виснажуються.

Концерн не збільшував технічних потужностей, оскільки вони і так перевищували попит. У компанії повважали, що разове сезонне зростання попиту не компенсувало б витрат на розробку нових родовищ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram