ГоловнаЕкономікаБізнес

Українці не повірили в пільгову іпотеку

Виділений мільярд гривень виявився незатребуваним.

Українці не повірили в пільгову іпотеку
Фото: Макс Левин

Кошти, виділені на пільгову іпотеку, до кінця року будуть освоєні лише на 5%.

У квітні Верховна Рада внесла зміни в державний бюджет, передбачивши в ньому 1 млрд грн на програму здешевлення іпотечних кредитів. Однак, за словами заступника голови будівельного комітету парламенту Ігоря Лисова, якого цитують "Комментарии", з нинішніми темпами реалізації програми їх практично не освоять.

"Судячи з усього, суспільство на сьогодні ще не готове отримувати гроші під такі відсотки. На сьогодні необхідно розкрутити цю програму, щоб народ у неї повірив. Є страхи, що якщо наступного року програма перестане існувати, тоді всі ризики з банківськими кредитами ляжуть на сім'ї. Тож ця програма реалізується дуже обережно", - зазначив депутат.

Здавалося б, дуже вигідні умови, за які в Європі схопилися б двома руками і не відпустили б. А наші люди ще роздумують

— прем'єр-міністр Микола Азаров про пільгову іпотеку

На його думку, новий склад Ради повинен перекинути 300 млн грн із цієї суми на програму будівництва доступного житла за програмою "70 на 30", за якою держава компенсує 30% вартості житла. Він зазначив, що в держбюджеті-2012 на цю програму передбачено 200 млн грн, із яких виділено лише 26 млн грн.

Нагадаємо, програму здешевлення іпотеки Кабмін затвердив 3 травня, а стартувала вона в середині травня. Однак темпи укладання договорів із громадянами виявилися такими низькими, що прем'єр Микола Азаров кілька разів висловлював своє невдоволення.

За даними влади, основна причина гальмування програми - відсутність грошей у населення на перший внесок і недовіра до держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram