ГоловнаЕкономікаДержава

Регіони просять списати їм борги за світло і газ

Йдеться про суму в 14 млрд грн.

Регіони просять списати їм борги за світло і газ
Фото: Макс Левин

Асоціація міст просить уряд списати мільярдні борги теплокомуненерго за електроенергію та газ. До 1 вересня заборгованість за газ сягнула 10 млрд грн, за електроенергію - 4 млрд грн.

Лист, адресований прем'єру Миколі Азарову, підписали 72 мери, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Борг виник через те, що вартість газу, врахована в тарифі на виробництво тепла (686 грн за тисячу кубів), набагато нижча за ціну, яку повинні сплачувати ТКЕ (1309 грн). За даними Асоціації міст, у тариф закладено 60% собівартості газу і 40% - електроенергії.

Бюджет передбачає часткову компенсацію різниці в тарифах на суму 6,9 млрд грн, але регіони отримали тільки 2 млрд грн. Оскільки власних коштів на погашення заборгованості в місцевих органів влади немає, мери просять списати борги перед постачальниками, як це зробили для підприємств сфери енергетики 2011 року, коли було списано 24 млрд грн.

В уряді про лист знають, але кажуть, що про списання боргів не йдеться. "Принаймні цього не робитимуть нині. Тему розглядають у рамках погашення різниці в тарифах", - заявив міністр регіонального розвитку і ЖКГ Анатолій Близнюк.

Проблему можна було б частково вирішити підвищенням тарифів на тепло, однак влада неодноразово заявляла, що комунальні тарифи не підвищуватимуть, поки не зростуть доходи населення.

Нагадаємо, державний бюджет потерпає від падіння доходів. За оцінками економістів, якщо збережеться нинішня динаміка надходжень, недобір до бюджету становитиме 30 млрд грн (без урахування запланованого дефіциту в 27 млрд грн).

Джерела в уряді кажуть, що у зв'язку з цим розглядають можливість секвестру бюджету, тобто урізання його доходів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram