ГоловнаЕкономікаФінанси

Експерт розповів про ризики казначейських зобов'язань

Перший випуск може бути розпродано протягом двох місяців.

Експерт розповів про ризики казначейських зобов'язань
Фото: forexrost.ru

Перший випуск валютних казначейських зобов'язань, які влада вважає альтернативою банківським депозитам, може бути продано протягом одного-двох місяців, незважаючи на відсутність великої довіри з боку населення.

Про це в коментарі LB.ua заявив трейдер інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Дмитро Сидоров. Водночас він підкреслив, що зобов'язання, як і будь-який інший борговий інструмент, несе в собі деякі ризики.

"Якщо покупець триматиме облігації до погашення, то варто враховувати тільки кредитний ризик - ризик того, що держава не розрахується за облігаціями на дату купона або погашення. У випадку, якщо покупець планує продати облігації до терміну погашення, то варто враховувати і ліквідність облігацій. За даними Мінфіну, Ощадбанк буде підтримувати двосторонні котирування по цих паперах, але якщо з якихось причин банк перестане виставляти котирування на купівлю, то достроковий продаж, можливо, виявиться неможливим", - вважає трейдер.

Державний борг - це найбільш надійний інструмент вкладень коштів

— Олександр Дубихвіст, директор департаменту з управління валютними резервом НБУ

Нагадаємо, доларові казначейські зобов'язання для населення надійшли в продаж сьогодні, 10 жовтня. Його здійснюють близько 500 відділень Ощадбанку.

Номінал одного паперу становить $500, їх прибутковість - 9,2% ($23 на півроку). Зобов'язання мають дворічний термін погашення. У разі необхідності Ощадбанк буде викуповувати зобов'язання за ціною не нижчою від номіналу. Загальний обсяг емісії перших двох серій становитиме $200 млн.

Наступного року держава може почати продаж і зобов'язань у гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram