ГоловнаЕкономікаФінанси

Рятуючи долар, влада США почала махінації зі статистикою

Експерт вважає, що статистика, яку подає США, - продукт передвиборного "коригування".

Рятуючи долар, влада США почала махінації зі статистикою
Фото: runyweb.com

Складна ситуація в економіці Сполучених Штатів Америки, держборг котрих цього року перевищив історичний максимум, є основною загрозою для передвиборної кампанії діючого президента країни Барака Обами.

Діяльність декотрих державних служб останнім часом спрямована на те, щоб розвінчати чутки про прийдешнє падіння долара і мінімізувати репутаційні ризики кандидата.

У цьому процесі американські чиновники нерідко вдаються до заходів, які не можна назвати чесними та прозорими, наприклад, йдеться про махінації зі статистичними даними. До таких висновків дійшли російські експерти, вивчивши нещодавно опубліковані звіти Бюро статистики праці США про рівень безробіття в країні.

Річ у тому, що на початку жовтня багато світових ЗМІ прикрасили свої сторінки заголовками такого штибу: "Рівень безробіття в США знизився майже до чотирирічного мінімуму у вересні, зміцнивши шанси президента Барака Обами на переобрання". Аналітик відділу ринкового аналізу та консультацій брокерської компанії "КИТ Финанс" Дмитро Шагардін упевнений, що така інформація є результатом сміливих маніпуляцій із цифрами в Бюро статистики праці США.

Спеціаліст аргументує свою думку, розповідаючи про структуру американського ринку праці. За його словами,  населення США (Civilian noninstitutional population) формується з економічно активного населення (Civilian labor force) й економічно неактивного населення (Not in labor force). А економічно активне населення, своєю чергою, складається із зайнятого населення (Employed) і безробітних (Unemployed). При цьому рівень безробіття (Unemployment level) обчислюють, ділячи кількість безробітних на загальне число економічно активного населення. У вересні показник становив 7,8%, а місяць перед тим - 8,1%.

Дмитро Шагардін вважає, що чудовий показник безробіття - це подарунок діючому президентові для передвиборних перегонів. Дані цього індексу можна легко спотворити через зміну параметрів визначення складу безробітних, для чого, повторимося, із групи безробітних людей переводять у групу економічно неактивного населення. Написане добре ілюструє такий факт: економічно активне населення США зросло з січня 2011 року дотепер на 0,9 млн осіб, а економічно неактивне зросло вдесятеро швидше і побільшало на 9,8 млн осіб.

Є й інші "дивини", які також, ймовірно, потрібно списати на "передвиборні виверти" або ж на неймовірний талан Барака Обами за місяць до виборів. До прикладу, в кризові 2008-2009 роки кількість зайнятого населення США скоротилася на 8,3 млн. А із січня 2010 року по вересень 2012-го, тобто за 2,5 року (без урахування приросту населення - народжуваності та імміграції), кількість зайнятого населення збільшилася на 5,0 млн. Хоча за період до серпня 2012 року це число дорівнювало 4,130 млн; отже, що за місяць число зайнятого населення збільшилася на 873 тисячі осіб.

Залишається тільки здогадуватися, яка ще статистика, яку Штати видають на-гора, також є продуктом грамотного коригування напередодні виборів. Експерти наголошують: якщо маніпуляції проводили і з цифрами, що стосуються становища долара, то його обвал може статися дещо швидше, ніж очікували економісти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram