ГоловнаЕкономікаБізнес

Українців хочуть змусити платити музикантам під час придбання плеєрів

Суму позовів до імпортерів техніки оцінюють у мільйони гривень.

Українців хочуть змусити платити музикантам під час придбання плеєрів
Фото: pcnews.ru

Український музичний альянс подав до суду на кількох постачальників і виробників електроніки, яка може записувати музику та відео, захищені авторськими правами.

Загальна сума позовів вимірюється мільйонами гривень, пише proIT. Зокрема, позов до Samsung оцінюють у 450 тис. грн, до LG - в 600 тис. грн. УМА хоче відсудити в цих компаній компенсацію в розмірі 3-5% від вартості техніки, завезеної в Україну протягом кількох останніх років. Йдеться про медіа-плеєри, MP3-плеєри, флешках та інші пристрої, здатні копіювати музику та відео, крім мобільних телефонів і ПК.

УМА вже чотири роки є єдиною організацією, уповноваженою Держдепартаментом інтелектуальної власності збирати і розподіляти між авторами кошти від вартості імпортної медіа-техніки.

Організація відповідає за твори Universal Music Group, EMI Music International, Sony/BMG, "Артстарз Студії Союз", "Моноліт-АВК", "Диско Інтернешнл+", Музичного видавництва "Ліга прав", багатьох українських виконавців, наприклад, Руслани, Каті Chilly, Альони Вінницької, гуртів Esthetic Education, "Гайдамаки", Mad Heads, "Таліта Кум". Крім того, згідно з угодами з іншими компаніями, УМА управляє правами таких виконавців, як Ані Лорак, Асія Ахат, Гайтана, Росава, гуртів "ВВ", "Океан Ельзи", "Скрябін", Green Grey, "Друга ріка", Ірини Білик, Вєрки Сердючки (усього - понад 600 договорів з українськими виконавцями).

Нагадаємо, у вересні у Франції вперше виписали штраф за стягування музики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram