ГоловнаЕкономікаФінанси

11 країн ЄС введуть податок на банківські операції

Ініціативу обговорюють із 2009 року.

11 країн ЄС введуть податок на банківські операції

Податок на фінансові операції можуть увести в 11 країнах Європейського Союзу.

Про це заявив єврокомісар Алгірдас Шемета. "Країн буде достатньо", - цитує єврочиновника агентство "Прайм".

Він зазначив, що вже сім держав виявили бажання брати участь у цій процедурі: Німеччина, Франція, Бельгія, Австрія, Словенія, Португалія і Греція. Крім того, до них можуть долучитися також Італія, Іспанія, Естонія, Словаччина. Для того, щоб податок став легітимним, його повинні підтримати щонайменше дев'ять країн ЄС.

Нагадаємо, введення податку на фінансові операції вперше запропонувала Німеччина 2009 року, відтоді ініціативу активно обговорюють члени Євросоюзу. 2011 року країни ЄС повернулися до цієї ідеї.

Основним противником нового збору є Великобританія, влада якої вважає: якщо і вводити такий податок, то відразу в усьому світі, а не тільки на території ЄС.

Очікують, що введення податку торкнеться банків, інвесткомпаній, страховиків, пенсійних фондів, фондових брокерів і хедж-фондів, а також інших типів фінансових компаній. Приватні особи можуть бути звільнені від нього.

2011 року ставку податку на операції з акціями й облігаціями пропонували встановити на рівні 0,1%, на операції з деривативами - 0,01%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram