ГоловнаЕкономікаБізнес

Українці почали купувати менше автомобілів

Продажі впали слідом за економікою.

Українці почали купувати менше автомобілів
Фото: vkurse.ua

За дев'ять місяців в Україні було продано 160,2 тис. автомобілів. Темпи зростання авторинку України впали до 2,6% порівняно з 9,6% за підсумками першого півріччя.

Уповільнення відбулося в серпні та вересні, повідомляє "Коммерсантъ-Украина" з посиланням на дані AUTO-Consulting. Тепер не варто сподіватися, що ринок 2012 року покаже зростання на 15%, як вважали його учасники.

Автодилери кажуть, що продажі впали слідом за погіршенням ситуації в економіці.

Окрім того, не сприяє відновленню ринку й погіршення умов автокредитування. "Якщо на початку року частка автомобілів, придбаних у кредит, становила 20-25%, то зараз - лише 15-20%. Дефіцит гривні на ринку призвів до того, що за останні кілька місяців банки підвищили ставки приблизно на 3 відсоткові пункти", - заявив директор з маркетингу групи компаній АІС Сергій Боровик.

За прогнозами генерального директора AUTO-Consulting Олега Омельницького, вже в грудні можливий сезонний сплеск продажів автомобілів. Однак на річних результатах, за його словами, це не позначиться, і продажі, радше за все, будуть на рівні минулого року - 220 тис.

Нагадаємо, автовиробники й імпортери очікують, що автопродажі в Україні почнуть зростати 2013 року і ринок легкових автомобілів сягне 230-260 тис.

До кризи автопродажі в Україні щорічно збільшувалися на 30-40% і сягнули максимального показника в 623 тис. 2008 року. Однак 2009 року, під час кризи, ринок упав більш ніж на 70%, та й так і не відновився. Цього року експерти очікують нульового приросту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram